Get Adobe Flash player

За резервации: 0875 129 713, 02/ 950 61 59, 02/945 91 96, Адрес: гр. София бул. Христо Ботев 42 - Карта

Най-интересните и любопитни факти за Турция

Истанбул е единственият град в света, който е разположен на два континента. Той е бил столица на три велики империи – Римската, Византийската и Османската.

Най-старото известно човешко селище е открито в Каталхоюк (7500 г. пр. Хр.)

Храмът на Артемида и Мавзолеят в Халикарнас, които са били част от седемте чудеса на света, са в Турция.

Юлий Цезар произнася историческото: „Veni, Vidi, Vici“ (Дойдох, Видях, Победих) в Турция, когато завладява Потус, страхотно кралство на бреговете на Черно море в турския регион.

Турците “откриват” кафето за Европа.

Според Библията Ноевият ковчег засяда на Агри Даги (планината Арарат), която се намира в Източна Турция.

Знаменитата Троянска война се води в западна Турция, близо до мястото, където днес стои статуя на Троянския кон.

Турция държи 70% от световното производство на лешници, така че вероятно лешниците във вашия шоколад са от Турция.

Истанбул разполага с 540-годишен мол – Гранд Базар, разположен на 64 улици, с 4 000 магазина, 22 входа и повече от 25 000 работници.

Анадола произвежда вино от 4000 година пр. Хр.

Особености на турската кухня

Турската кухня е очарователен микс от средиземноморска, арабска и балканска кухня.

За всеки регион в Турция са характерни определени ястия и местни специалитети, кухнята им е нехомогенна и разнообразна, като едни и същи ястия могат да бъдат намерени в различни варианти и с различни съставки спрямо регионите в които се приготвят.

Предястията са в основата на турската кухня, като често са толкова хранителни, че могат да заменят основното хранене. Типичен пример е „имамбаялдъ” - зеленчуково ястие на основата на патладжана, който е често срещан в турската кухня.

В Турция има дори ресторанти, които са специализирани в предлагането единствено на предястия.

Турция е морска страна и е световно известна с рибните си ястия и морски дарове , които имат специално място в турската кухня и присъствуват често на масата, най-вече хамсията.

Безспорно турската кухня е най-известна с десертите си. Баклавата, приготвена по най-различни начини, реването, кадаифа и тулумбите са само част от сиропираните изкушения на турската кухня.

Други типични десерти са ашурето /пудинг от зърна, плодове и ядки/, сютляша и прочутият многоцветен турски локум!



Авразия - Турски ресторант

Всички права запазени.




Уеб дизайн и изработка - Оптимизатор БГ
Google+